Vabalt Maitsev

Gluteenivabad taimsed toidud

VASTLAVAHVLID

Vastlavahvlite sünnilugu sai alguse sellest, et ma otsisin kaubandusest tulutult Meditsiinimeediumi (MM) nõuannetega kooskõlas olevaid vastlakukleid.  Seejärel proovisin kukleid ise küpsetada. Mõned neist isegi õnnestusid, aga sobisid need pigem burgeri kui vastlakukli tegemiseks. (Leiad ühe sellise kukli retsepti vihikust LEIVA ASEMEL). Kui selgus, et ilma pärmi või psülliumita mul kohevaid kukleid teha ei õnnestu, andsin alla. Ja siis ühel õhtul veidi enne uinumist ilmus minu ette pilt vastlavahvlitest. Juba järgmisel päeval asusin katsetama. Ja tulemuseks olid vahvad vastlavahvlid! Veidi trikitamist kookoskoorega ja olemas oli ka vahukoor! Kui Sul on Belgia tüüpi vahvlimasin, saad järele proovida! Hõissa vastlad!

Koostis:

400 g talikõrvitsa tükke

2/3 tassi mandlijahu

1/3 tassi kartulitärklist

3 sl GV kaerajahu

3 sl riisijahu

1-2 sl õuna- või pirnipüreed

kookossuhkrut *

meresoola *

kardemoni

vaniljepulbrit

 

Vahukoore jaoks:

1 pakk kookoskoort / kreemi

kookossuhkrut *

Valmistamine:

Alusta sellest, et paned kookoskoore  paki tagurpidi 6-8 tunniks külmkappi.

Pane vahustamise nõu 10-15 minutiks sügavkülma.

Lõika kookoskoore paki ülemisse nurka auk ja vala selle kaudu ära sinna kogunenud vesine osa.

Vahusta kookoskoore ülejäänud osa 3-4 min ja tõsta valmis vahukoor külmkappi ootele.

Vaata ka kõrvalolevaid nõuandeid vahukoore tegemiseks!

 

Auruta kõrvitsa tükke restil 10 – 15 min.

Püreesta kõrvits saumikseri või pudrunuiaga. Jahuta veidi.

Sega kokku kuivained ja lisa juurde niipalju kõrvitsapüreed, kuni tekib lusikaga kergesti segatav taigen.

Maitseainete kogused vali enda soovi kohaselt.

Vormi taignast 8 suuremat ja 8 väiksemat palli.

Vajuta pallid veidi lapikuks ja aseta need vahvlimasina plaatidele, nii et plaadi muster jaotuks vahvlitele ühtlaselt.

Küpseta 8- 10 min kuni vahvlid on kergelt pruunid.

Jahuta vahvlid.

Pane suuremale vahvlitükile veidi vahukoort.

Väiksemast vahvlist tee kuklile müts.

Soovi korral lõika selle alumine pool õhemaks.

Serveeri koheselt peale valmistamist!

  • Kui kookoskoor ei ole 5 minutiga vahtu läinud, tõsta see külmkappi, kus selle vedelam osa valgub 4-6 tunni jooksul alla ja ülemine osa muutub vahukooreks.
  • Koort liiga kaua vahustades muutub see võiks!
  • Kookossuhkur muudab vahukoore tumedaks. Riputa seda vahukoorele enne serveerimist.
  • Kukleid kokku seades võid vahukoore sisse peita jõhvika või mõne muu marja. 😊

VARIANT: Asenda kõrvits bataadiga.

VARIANT: Kui soovid teraviljavaba (TV) varianti, kasuta kaera- ja riisijahu asemel cassava jahu

*  Tärn tähendab – soovi korral

  • Kui kookoskoor ei ole 5 minutiga vahtu läinud, tõsta see külmkappi, kus selle vedelam osa valgub 4-6 tunni jooksul alla ja ülemine osa muutub vahukooreks.
  • Koort liiga kaua vahustades muutub see võiks!
  • Kookossuhkur muudab vahukoore tumedaks. Riputa seda vahukoorele enne serveerimist.
  • Kukleid kokku seades võid vahukoore sisse peita jõhvika või mõne muu marja. 😊

VARIANT: Asenda kõrvits bataadiga.

VARIANT: Kui soovid teraviljavaba (TV) varianti, kasuta kaera- ja riisijahu asemel cassava jahu

*  Tärn tähendab – soovi korral

LIITUN UUDISKIRJAGA

Seda vormi täites annad nõusoleku liituda meililistiga, et sinuni jõuaks 1 x kuus uudiskiri värske artikli või retseptiga.

Liitujatele tasuta “Vabalt Maitsev” sarja sissejuhatav vihik “Nõuandeid Vabalt Kokkajale”.