Vabalt Maitsev

Gluteenivabad taimsed toidud

HERNE- KARTULI TAMP

Kaunviljatoidud sobisid talvisteks toitudeks juba ammustel aegadel ja sobivad ka tänapäeval. Üks toekas puder on suurepärane viis talvisel jahedal ja niiskel päeval endale midagi maandavat ja toekat pakkuda.

Kuigi herne- kartuli tamp on tuntud juba väga vanast ajast, siis mina avastasin selle maitsva pudru alles KAUNVILJATOITUDE vihikut kokku seades. Vana-aja soolapeki asemel lisab pudrule maitset sibul ingveri ja vahtrasiirupiga.

Arvan, et vähe on neid, kes jaanipäevaks hernesuppi keedavad. Aga vastlapäevaks? Või prooviks seekord vastlapäeval hoopis herne- kartuli tampi? Võib-olla õnnestub seda teha koguni puuküttega ahjus? Lihtsalt pane herned aegsasti likku. 🙂

Juhul kui oled otsinud MM sõbraliku mulgipudru retsepti, siis selle leiad retseptivihikust TERAVILJATOIDUD.

Koostis:

1 tass kuivatatud herneid

3 – 4 keskmist kartulit

2 tassi kuuma vett

pipart

meresoola *

kookosõli *

 

Valik maitseid:

pune

majoraan

 

Lisandiks:

1 sibul

tk ingverit

1 tl vahtrasiirupit

Valmistamine:

Leota herneid külmas vees 8- 12 tundi. Kalla leotusvesi ära.

Tükelda kartulid ja pane need paksu põhjaga potti.

Pane leotatud herned kartulitükkidele. Lisa juurde kuum vesi.

Lase kartuli- herne segul keema tõusta ja riisu pinnale kerkinud vaht. Soovi korral lisa maitseained.

Hauta madalal kuumusel 45 – 90 min kuni herned on pehmed. Vajadusel lisa juurde kuuma vett.

Haki ingver ja sibul peeneks ja hauta neid pannil väheses vees kuni vesi on ära aurustunud ja sibul on muutunud klaasjaks. Lisa segule vahtrasiirup ja kuumuta veel paar minutit, et sibul karamellistuks.

Tambi kartulid ja herned pudrunuiaga ühtlaseks.

Serveeri hautatud sibula ja rohke rohelisega.

  • Erinevad hernesordid vajavad valmimiseks erinevat aega. Eelista poolitatud ja kooritud herneid.
  • Kui paned kartulitükid poti põhja, väldid herneste põhja kõrbemist.
  • Herned vajavad keetmiseks madalat kuumust, et nad üle ääre ei keeks.
  • Eriti maitsev puder valmib puuküttega ahjus.
  • Jahtudes muutub hernetamp tunduvalt paksemaks.

VARIANT: Lõika jahtunud pudrust viilud ja soojenda neid pannil.

*  Tärn tähendab – soovi korral

  • Erinevad hernesordid vajavad valmimiseks erinevat aega. Eelista poolitatud ja kooritud herneid.
  • Kui paned kartulitükid poti põhja, väldid herneste põhja kõrbemist.
  • Herned vajavad keetmiseks madalat kuumust, et nad üle ääre ei keeks.
  • Eriti maitsev puder valmib puuküttega ahjus.
  • Jahtudes muutub hernetamp tunduvalt paksemaks.

VARIANT: Lõika jahtunud pudrust viilud ja soojenda neid pannil.

*  Tärn tähendab – soovi korral

LIITUN UUDISKIRJAGA

Seda vormi täites annad nõusoleku liituda meililistiga, et sinuni jõuaks 1 x kuus uudiskiri värske artikli või retseptiga.

Liitujatele tasuta “Vabalt Maitsev” sarja sissejuhatav vihik “Nõuandeid Vabalt Kokkajale”.