Vabalt Maitsev

Gluteenivabad taimsed toidud

KAERA -KÕRVITSA PÄTS

See kaera- kõrvitsa päts oli minu esimene katsetus küpsetada enda valitud koostisainetest gluteenivaba leiba. Selle õnnestumine oli suureks rõõmuks ja lohutuseks gluteenivaba elu alustades, mil paljud tunnevad puudust just leivast. Kuna tegu ei ole traditsioonilises mõttes leivaga ega saiaga, siis meeldib mulle seda nimetada pätsiks. Ja muidugi on seda eriti tore küpsetada sügisel kui kõrvitsaid on nii palju, et ei tea, mida nende kõigiga peale hakata.

Siis kui olin mitmete ebaõnnestumiste hinnaga ennast gluteenivaba küpsetamise nippidega kurssi viinud, sündis juurde veel põnevaid pätside ja lameleibade retsepte, mis on nüüd kogutud retseptivihikusse LEIVA ASEMEL

Koostis:

1½ tassi GV kaerahelbeid või kaerajahu

1 tass kikerhernejahu või riisijahu

1/2 tassi cassava jahu

1/2 tassi tapiokitärklist

1 tass riivitud talikõrvitsat

1 tass mandlipiima või vett

2 sl sidrunimahla või 2 tl astelpajujahu

3 sl linaseemnejahu + 1/2 tassi vett

1 tl alumiiniumivaba söögisoodat

1/2 tl meresoola

1 tl kookossuhkrut *

1 tl kardemoni

Valmistamine:

Linaseemnemuna valmistamiseks sega linaseemnejahu veega ja lase seista 10 min.

Kui kasutad kaerahelbeid, siis jahvata nendest jahu.

Riivi kõrvits peene riiviga.

Sega suuremas kausis kokku kõik kuivained.

Lisa juurde ülejäänud koostisained ja maitsesta.

Valmista sellise paksusega taigen, et lusikaga on veel hea segada. Vajadusel lisa vett.

Kata vorm küpsetuspaberiga ja õlita seda kergelt.

Vala taigen vormi ja küpseta 225 C ahjus 1 – 1½ tundi.

 

Keera valmis päts käteräti sisse ja pane kilekotti mõneks ajaks jahtuma. Maitseb kõige paremini samal päeval.

Säilib õhukindlas anumas külmkapis paar päeva.

Pikemaks säilitamiseks lõika jahtunud päts viiludeks, säilita sügavkülmas ja rösti enne söömist.

  • Katseta erinevate maitsetega: kaneel, ingver või köömned, koriander, ürdid
  • Kui teed pätsile enne ahju panekut spaatliga triibud peale, on seda hiljem lihtsam lõigata.
  • Leiba on kergem lõigata ka siis kui kastad nuga aeg- ajalt vette.

VARIANT: Samast taignast võid küpsetada muhvineid, mida on mugav kaasa pakkida

 

  • Katseta erinevate maitsetega: kaneel, ingver või köömned, koriander, ürdid
  • Kui teed pätsile enne ahju panekut spaatliga triibud peale, on seda hiljem lihtsam lõigata.
  • Leiba on kergem lõigata ka siis kui kastad nuga aeg- ajalt vette.

VARIANT: Samast taignast võid küpsetada muhvineid, mida on mugav kaasa pakkida

 

LIITUN UUDISKIRJAGA

Seda vormi täites annad nõusoleku liituda meililistiga, et sinuni jõuaks 1 x kuus uudiskiri värske artikli või retseptiga.

Liitujatele tasuta “Vabalt Maitsev” sarja sissejuhatav vihik “Nõuandeid Vabalt Kokkajale”.