Vabalt Maitsev

Gluteenivabad taimsed toidud

KAERA – MANDLI PIPARKOOGID

Need õhulised ja krõbedad piparkoogid sündisid juba kuus aastat tagasi siis kui olin tulutult otsinud munavabade piparkookide retsepti. Veidi katsetamist erinevate muna asendajatega ning kõigi pereliikmete üllatuseks valmisid piparkoogid, mille kõik üksmeelselt heaks kiitsid. Nüüd olen juba aastaid neid maitsvaid piparkooke valmistanud nii enda pere kui sõprade jõululauale. Ja kui ma varem arvasin, et piparkoogitaigna valmistamine on väga aeganõudev ja keerukas ettevõtmine, siis pärast seda kui asendasin enda valmistatud siirupi vahtrasiirupiga, muutus taigna tegemine eriti lihtsaks. Advendiaja lähenedes on lihtsalt vaja enda varud üle vaadata ja koostisosad valmis seada ning piparkoogivormid välja valida. Ja ongi aeg ennustada kui palju piparkooke sellel aastal ära süüakse. Jääb üle veel pühade põll ette siduda ning taignategu võib alata.

Koostis:

4 sl vahtrasiirupit

1/2 – 3/4 tassi kookossuhkrut

6 sl kookosõli

2 tl kaneeli

2 tl kardemoni

2 tl ingverit

2 tl nelki

1 tl muskaati

1 tl apelsinikoort

 

3 sl linaseemnejahu

3 sl vett

 

1 1/2 tassi GV kaerajahu / hirsijahu / tatrajahu

1 1/2 tassi mandlijahu

1/2 tassi tapiokitärklist / kartulitärklist

1 tl soodat

1 sl sidrunimahla

2- 3 sl õuna- või pirnipüreed

1 tl meresoola *

Valmistamine:

Linaseemnemuna:

Sega jahvatatud linaseemned külma veega ja jäta 15 minutiks paisuma.

Siirupi- suhkru segu:

Kuumuta vahtrasiirupit tasasel tulel paksu põhjaga potis.

Lisa sellele kookossuhkur ja kuumuta segades kuni suhkur on sulanud. Lisa maitseained ja kuumuta veel veidi.

Viimasena lisa kookosõli ning sega ühtlaseks.

Piparkoogitaigen:

Sega suures kausis kokku jahud ja sooda.

Lisa juurde ülejäänud koostisosad ja sõtku ühtlane taignapall.

Paki taigen küpsetuspaberisse ja lase külmkapis vähemalt paar tundi seista.

Rulli taigen õhukeseks ja vormi soovitud kujuga piparkoogid.

Küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 180 -200 C juures 8–10 min.

  • Soovi korral võid kaera-, hirsi- ja tatrajahu omavahel kombineerida.
  • Hirsijahu muudab piparkoogid muredamaks, tatrajahu aga kõvemaks.
  • Kasuta alumiiniumivaba soodat.
  • Tainast on kõige lihtsam rullida silikoonist alusel või küpsetuspaberite vahel
  • Kasuta piparkookide pannile tõstmiseks spaatlit.

VARIANT: Vahtrasiirupi võid asendada enda valmistatud siirupiga. Selleks kuumuta paksu põhjaga potis 6 sl  kookossuhkrut kuni see on sulanud ja veidi pruunistunud, aga väldi kõrbema minekut. Lisa 3- 4 sl kuuma vett ja sega siirupiks. Edasi jätka taigna valmistamist retsepti järgi.

VARIANT: Belgia tüüpi vahvlite valmistamiseks lisa taignale niipalju vett, et saad lusikaga segatava paksu püree,

 

  • Soovi korral võid kaera-, hirsi- ja tatrajahu omavahel kombineerida.
  • Hirsijahu muudab piparkoogid muredamaks, tatrajahu aga kõvemaks.
  • Kasuta alumiiniumivaba soodat.
  • Tainast on kõige lihtsam rullida silikoonist alusel või küpsetuspaberite vahel
  • Kasuta piparkookide pannile tõstmiseks spaatlit.

VARIANT: Vahtrasiirupi võid asendada enda valmistatud siirupiga. Selleks kuumuta paksu põhjaga potis 6 sl  kookossuhkrut kuni see on sulanud ja veidi pruunistunud, aga väldi kõrbema minekut. Lisa 3- 4 sl kuuma vett ja sega siirupiks. Edasi jätka taigna valmistamist retsepti järgi.

VARIANT: Belgia tüüpi vahvlite valmistamiseks lisa taignale niipalju vett, et saad lusikaga segatava paksu püree,

 

LIITUN UUDISKIRJAGA

Seda vormi täites annad nõusoleku liituda meililistiga, et sinuni jõuaks 1 x kuus uudiskiri värske artikli või retseptiga.

Liitujatele tasuta “Vabalt Maitsev” sarja sissejuhatav vihik “Nõuandeid Vabalt Kokkajale”.