Vabalt Maitsev

Gluteenivabad taimsed toidud

KAPSA – KARTULI PIRUKAS

Selle piruka retsept sündis nii, et liitsin kokku kaks enda nostalgiatoitu – kartuli riivikoogi ja kapsapiruka.

Minu riivikoogi mälestus on pärit üsna ammusest ajast minu vanaema köögist. Selle tegemine oli algusest lõpuni midagi väga erilist – alates ahju kütmisest, kartulite riivimisest, krudiseva tärklise välja pesemisest, taigna segamisest kuni selle lõhnani, mis maja täitis kui see krõbeda koorikuga kook ahjust välja tuli. Ja süüa võisin ma seda korraga ikka liiga palju. Kartuli riivikoogi retsepti leidsin kunagi hiljem Eesti rahvatoitude raamatust ja see on läbi elu kuulunud minu lemmikute talvetoitude hulka.

Kuigi tegin selle lapsepõlvest pärit maitse elustamiseks algses retseptis mitmeid muudatusi, on tulemuseks sama hästi lõhnav krõbeda koorikuga pirukas, millesse ka kapsas kenasti sobib. Retseptivihikust KRÕBEDAD KÜPSETISED leiad veel teisigi põnevaid gluteenivabade vegan pirukate, pitsade ja vahvlite retsepte.

Koostis:

1 – 1,5 kg kartuleid

1 tass päevalilleseemneid

oliiviõli *

meresoola *

sibulapulbrit

küüslaugupulbrit

 

Täidis:

100 -200 g peakapsast

musta soola *

pipart

tilli

punet

Valmistamine:

Lõika kapsas peenikesteks ribadeks.

Jahvata päevalilleseemnetest 1,5 tassi jahu.

Riivi kartulid keskmise või peene riiviga.

Pigista riivitud kartulitest käte vahel võimalikult palju mahla välja.

Kalla kartulitele külm vesi, loputa need hästi läbi ning pigista seejärel võimalikult kuivaks.

Puista päevalilleseemne jahu riivitud kartulite hulka.

Maitsesta ja sega hästi läbi.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja õlita seda kergelt.

Laota plaadile õhukese kihina pool riivitud kartulitest.

Laota kartulite peale kapsaribad ning vajuta need koos kartulitega tihedalt kokku.

Riputa üle maitseainetega. Soovi korral tilguta peale oliiviõli. *

Kata täidis ülejäänud kartuliseguga. Vajuta kihid tugevasti kokku.

Märgi pirukale enne ahju panekut lõikekohad.

Küpseta 225º C ahjus olenevalt paksusest 30- 40 min.

  • Piruka tegemiseks sobivad vanemad kartulid, mis pole enam vesised.
  • Proovi kartuli riivimiseks erinevaid riivisid, aga väldi sellist, mis teeb pikki ribasid!
  • Et päevalilleseemne jahu seguneks ühtlaselt, puista seda kartulite hulka osade kaupa.
  • Pirukas püsib paremini koos kui see on põhjast hästi küpsenud.

VARIANT: Täidiseks sobivad ka sibulad, aurutatud spinat või seened.

VARIANT: Küpseta ilma täidiseta väikeste kartulikookidena ahjus või pannil.

 

  • Piruka tegemiseks sobivad vanemad kartulid, mis pole enam vesised.
  • Proovi kartuli riivimiseks erinevaid riivisid, aga väldi sellist, mis teeb pikki ribasid!
  • Et päevalilleseemne jahu seguneks ühtlaselt, puista seda kartulite hulka osade kaupa.
  • Pirukas püsib paremini koos kui see on põhjast hästi küpsenud.

VARIANT: Täidiseks sobivad ka sibulad, aurutatud spinat või seened.

VARIANT: Küpseta ilma täidiseta väikeste kartulikookidena ahjus või pannil.

 

LIITUN UUDISKIRJAGA

Seda vormi täites annad nõusoleku liituda meililistiga, et sinuni jõuaks 1 x kuus uudiskiri värske artikli või retseptiga.

Liitujatele tasuta “Vabalt Maitsev” sarja sissejuhatav vihik “Nõuandeid Vabalt Kokkajale”.