Vabalt Maitsev

Gluteenivabad taimsed toidud

MAITSE ÜLE EI VAIELDA?

MAITSE ÜLE EI VAIELDA?

Kuidas on võimalik, et ühele pereliikmele või sõbrale maitseb mõni toit niivõrd, et ta võiks seda lõputult süüa ja kiita, aga teised seal kõrval ei jaga tema vaimustust? Meditsiinimeediumi raamatus Ajupäästja on lõik pealkirjaga „Rikutud maitse“, kus ta vastab sellele küsimusele nii: Isegi siis kui te sööte kellagagi sama toitu ja see teile mõlemale maitseb, tunnete kumbki erinevat maitset.

Maitsemeeli ja maitsepungasid kontrollib närvisüsteem, mis tähendab,

et meie aju kontrollib seda, kuidas me maitseid tajume. Keel on ainult vahend.

Tihti kujundavad ajus olevad toksiinid ja varasest elust pärit programmid meie toidukogemust käsikäes. Lisaks võivad inimese maitsemeelt muuta ka sigaretid ja kunstlikud maitseained.

Kahtlemata oleks retseptide koostajad ja kokkajad rõõmsad kui nende looming üksmeelselt heaks kiidetaks, aga MM info valguses oleks see ebareaalne ootus. Teades erinevate maitse-eelistuste põhjuseid, saavad kokkamine ja toitude maitsestamine hoopis uue tähenduse. Mida siis teha ja kuidas valmistada toitu nii, et seda sobiks pakkuda erineva maitse-eelistusega inimestele?

Kõige rohkem mänguruumi pakub muidugi toidu maitsestamine. Need, kellele on tuttavad Vabalt Maitsev retseptid, teavad, et olen osades nendes lähenenud maitsestamise teemale veidi ebatavaliselt. Nimelt on mitmetes retseptides maitseainete kohal kirjas valik maitseid, mis tähendab, et igaüks saab loetletud maitseainete hulgast valida ise endale meelepärased. Näiteks saab retseptivihiku Lihtsad lisandid hummust valmistada paljudel erinevatel viisidel, sest retseptis on nimetatud 11 erinevat maitseainet ja 13 lisandit, mida saab enda soovi järgi kombineerida.

Mõnda toitu valmistades meeldib mul kasutada mitut erinevat maitseainete kombinatsiooni. Nt. ahjuaedvilju küpsetades maitsestan osa neist ühtmoodi ja teise osa teistmoodi. Ka kartulipüreed maitsestan harilikult kahel erineval viisil. Leiba olen ma teinud isegi nii, et pool pätsi maitsestan ühte moodi, teise poole teist moodi. Erinevate maitsetega mängimine muudab kokkamise lõbusamaks ja aitab paremini aru saada ka sööjate maitse-eelistustest. Nippe ja nõuandeid selle teema kohta leiad Vabalt Maitsev sarja sissejuhatavast vihikust.

Kõik, kellel on lapsed, teavad kui suur väljakutse on pakkuda neile maitsvat tervislikku toitu. Üks asi siiski on, mida olen toitu valivatelt lastelt õppinud. Nimelt sageli ei meeldi neile toidud, kus on kokku segatud erinevad koostisosad. Nad soovivad n.ö. puhtaid maitseid ja näha, mida suhu pistavad. Sellest õppust võttes olen ma külalistele lauda kattes sageli valmistanud toite, mida annab omavahel kombineerida. Näiteks kui ma teen aedviljadega kapsarulle, siis pakun sinna juurde eraldi riisi ja läätsesid. Sageli valmistan ka kaks erinevat kastet. Sama põhimõtet on lihtne kasutada kattes salatilauda, kus igaüks saab endale meelepärastest koostisosadest ise salati kokku seada. Selline buffee laua põhimõttel toitude pakkumine arvestab suurema tõenäosusega inimeste erinevate soovidega.

Juhul kui valmistan toitu ilma soolata kuuluvad lauale sidrunilõigud ja vahtrasiirup ning soolase toidu eelistajate jaoks ka meresool ja coconut aminos.

Mulle meeldib öelda, et tomat päästab iga toidu.Olen seda korduvalt kogenud ise toitu valmistades ning pannud tähele ka inimesi erinevate toidulaudade ümber ikka ja jälle kiitmas toitu, millesse on ühel või teisel viisil lisatud tomatit.

Olen kuulnud ka ühe tubli kokkaja lugu sellest, kuidas tal tuli väheste koostisainetega valmistada toitu suuremale seltskonnale. Tema väite kohaselt päästis tema au sibul, mida oli piisavalt ja mida ta ka rohkelt kasutas. Mõni väidab, et võlutaim on küüslauk.

Olen üsna kindel, et siinkohal hõikab keegi: Sibulale kindel EI! Tomat nüüd küll toitu ei päästa! Küüslauk- mitte mingil juhul!

Kuna meie maitsemeeled on tugevalt mõjutatud sellest, mis meie elus on juhtunud ja kui palju ja millistes piirkondades on ajus toksiine, siis ilmselt nii on ja ka jääb, et kogeme sama toitu süües erinevaid maitseid. Parem on sellega leppida ja üksteise toidueelistusi mõista ning nende üle vaidlemist vältida.

Siiski on hea teada, et võime toksiinidest puhastudes hakata kogema uusi huvitavaid maitseid. Paljud inimesed on MM puhastuste järgselt märganud oma maitsemeele muutumist ning suutnud loobuda isegi sellistest sõltuvust tekitavatest toiduainetest nagu kohv, suhkur ja sool. Mõnel juhul on varem vastumeelsest koriandrist saanud igapäevase toidu osa.

Aju toksiinidest puhastades muutuvad tervislikumaks ka toiduvalikud.

Ja mida rohkem tervendavaid toiduaineid õnnestub enda menüüsse lisada,

seda kindlamalt hakkab paranema tervis.

LIITUN UUDISKIRJAGA

Seda vormi täites annad nõusoleku liituda meililistiga, et sinuni jõuaks 1 x kuus uudiskiri värske artikli või retseptiga.

Liitujatele tasuta “Vabalt Maitsev” sarja sissejuhatav vihik “Nõuandeid Vabalt Kokkajale”.