Kui ma kuus aastat tagasi hakkasin Vabalt Maitsev retseptivihikuid koostama, siis oli mul endal suur vajadus sobivate retseptide järele. Sel hetkel oli ilmunud ainult üks Meditsiinimeediumi (MM) raamat ning väikese valiku tema nõuannetega kooskõlas olevaid retsepte võis leida vaid tema kodulehelt. Kõik, kes järgivad täna MM toitumist, teavad, et praegu on hoopis teistsugune aeg – retsepte leidub kõigis MM raamatutes ja internetist on neid samuti lihtne leida.
Siiski arvan, et Vabalt Maitsev retseptivihikud on mitmes mõttes omanäolised.
Ennekõike on need retseptide ja ideede kogumikud.
Aga võiks ka küsida, et miks ma hakkasin tegema just selliseid retseptivihikuid? Vastus peitub selles, milliseid retsepte ma ise kõige meelsamini kasutan. Kõige tähtsam on minu jaoks see, et neid oleks lihtne leida ja kasutada. See ongi olulisim mõte, mida olen oma vihikuid kokku seades püüdnud järgida.
Kui ma alguses tundsin ideedest puudust, siis ühel hetkel kogunes neid nii palju, et retsepte oli vaja kuidagi teemade järgi jagada. Ja nii, kuidas tekkis juurde uusi ideid, sündis ka uute teemadega vihikuid. Loodan, et need teemad aitavad ka sind sobivate retseptide leidmisel.
Lisaks sellele, et kõik toidud Vabalt Maitsev sarja vihikutes on V (vegan) ja GV (gluteenivabad), olen pidanud oluliseks, et neis oleks retsepte ka erisoovide jaoks– nt. TV (teraviljavaba), KV (kaunviljavaba), RV (rasvavaba). Et endale sobivaid toite oleks lihtsam leida, on neid lühendeid kasutatud nii vihikute sisukorras kui ka retseptide juures.
Algselt tegin ma retsepte A5 formaadis, sest mulle meeldis selles suuruses retsepte köögikapile kinnitada. Aga kui hakkasin neid ka teistega jagama, tekkis tellijatel huvi suurema formaadi vastu. Nüüd on sul võimalik valida A4 ja A5 suuruse vahel. Retseptivihikud on pdf versioonis ja jõuavad tellijateni e-kirjaga. Soovi korral saad endale meelepärased retseptid ise välja printida.
On üsna tavaline, et MM toitumist järgib peres üks- kaks inimest. Seepärast on enamuses minu retseptides kogused arvestatud kahele inimesele. Samas on neid koguseid lihtne mõlemas suunas teisendada – nii suuremaks kui ka väiksemaks.
Kui ka sina oled see, keda ajavad segadusse retseptid, kus on korraga kasutatud erinevaid mõõtühikuid nagu dl, tass, g, siis Vabalt Maitsev retseptides seda muret ei ole. Et koguste teisendamine oleks tõeliselt lihtne, siis olen kõigis enda retseptides kasutanud järgnevaid mõõtühikuid:
1 tass = 240 ml . . . 1/4 tassi = 4 sl . . . 1 sl = 3 tl
Need kogused, mida nimetatud ühikutes mõõta ei saa, on antud grammides.
Iga retsepti juurest leiad ka orienteeruva valmistamise aja ning nippe ja ideid retsepti kasutamiseks. Tabeli vormis pestode, salsade jm lisandite retseptid pakuvad ideid, kuidas ühe retsepti baasil luua mitmeid erinevaid toite. Nii võib öelda, et kui enamus vihikuid sisaldab 12+ retsepti, siis mõnest vihikust leiad koguni üle 30 retsepti.
Retseptide juures toodud maitseainete valik annab võimaluse kokkamisele loovalt läheneda ja valmistada toitu vastavalt oma maitse-eelistustele.
Vabalt Maitsev retseptivihikute näol on täitunud minu ammune unistus oma retseptiraamatust. Lisaks sellele on saanud kinnitust, et MM toitumine on kõike muud kui üksluine. Kõige olulisemaks on aga osutunud see, et nende vihikute koostamine on olnud väga arendav ning pakkunud tohutult loomisrõõmu. Ja kuigi olen retseptivihikuid koostades järginud selget vormi, usun, et neis on piisavalt ruumi loovusele ja erinevatele maitse-elamustele.
Põnevaid avastusi üllatusterohkes vabalt kokkamise maailmas!
Lingi Vabalt Maitsev retseptivihikute tellimiseks leiad siit.