Vahel inimesed loobuvad munade söömisest kui mõni test on näidanud neile munade sobimatust. Kuigi seda võib olla raske uskuda, soovitab Meditsiinimeedium (MM) kõigil, kes on hädas mõne kroonilise või mõistatusliku haigusega, munad oma toiduvalikust välja jätta.
Kui aastakümneid tagasi olid munad paljude jaoks ohutu ellujäämise toit, siis peale viiruste plahvatuslikku levikut on olukord muutunud ja munad koos viiruste ning kehas leiduvate toksiliste raskmetallidega ei ole hea kombinatsioon. Kui soovid teada, miks on soovitav munadest loobuda juba MM toitumise I tasandil, saad seda lugeda raamatust Meditsiinimeediumi tervendav puhastus. Lühikese ülevaate MM toitumise tasanditest leiad siit artiklist.
Aga kuidas siiski valmistada enda lemmikuid omlette, kooke, vormiroogasid, magustoite ja majoneesi ilma munata? Et paljud kokkamise huvilised on seisnud samade küsimuste ees, siis on leitud munale päris mitmeid huvitavaid aseaineid. Jagan siin artiklis neid, mis sobivad kokku MM nõuannetega.
Kui hakkad ise retsepte munavabaks kohandama, siis peab arvestama sellega,
et erinevate toitude jaoks sobivad erinevad munaasendajad.
Kuna erinevad munaasendajad toimivad mõnevõrra erinevalt, saad valida neid vastavalt sellele, kui krõbedat või kohevat tulemust soovid. Näiteks kui algses retseptis puuduvad vedelad koostisosad, on munad tõenäoliselt mõeldud mahlasuse lisamiseks. Selles retseptis, kus on kasutatud vähe jahu, on munad mõeldud ilmselt koostisainete sidumiseks. Ilma kergitusaineteta retseptis on munad eeldavasti kergitajaks. Mõnes retseptis on vaja erinevaid munaasendajaid omavahel kombineerida ning kasutada lisaks ka kergitusainet (soodat või küpsetuspulbrit). Teada võiks ka seda, et kui algses retseptis on mune palju, ei pruugi see munaasendajaid kasutades soovitud viisil õnnestuda.
KÜPSETAMINE ILMA MUNATA
Kõige rohkem küsimusi muna asendamise kohta tekib kindlasti küpsetamisel, sest muna ülesandeks on lisada neisse nii kohevust, sidusust kui ka mahlasust.
Tuntuim muna asendaja ja taigna siduja küpsetistes on linaseemnemuna. See sobib nii küpsiste, pannkookide kui ka leibade valmistamiseks. Arvestada võiks aga sellega, et linaseemnejahu muudab küpsetised veidi tumedamaks. Ühe muna asendamiseks on vaja segada 1 sl linaseemnejahu 1- 3 sl veega. Lase 10- 15 min paisuda ja lisa taignale. Vee kogus vali vastavalt sellele kui vedela taignaga on tegu – kui retseptis on vedeliku kogus juba niigi suur, siis kasuta väiksemat vee kogust. Säilita linaseemnejahu jahedas ja külmas.
Sarnaselt linaseemnemunale võib valmistada muna asendaja ka chia seemnetest. Mõlema puhul lisa kohevama tulemuse saamiseks taignasse veidi küpsetuspulbrit või soodat.
Teine tuntuim muna asendajaid on banaan. See lisab küpsetistele nii mahlasust kui ka magusust ning sobib eelkõige magusamate kookide ja pannkookide valmistamiseks. Ühe muna asendamiseks võta 1/2 keskmist banaani, püreesta see ja lisa taignale. Kohevama tulemuse jaoks võid taignale lisada veidi küpsetuspulbrit või soodat.
Õuna, pirni või ploomipüree muudavad samuti küpsetised mahlasemaks ja kohevamaks. Lihtne on kasutada seejuures beebitoiduna müüdavaid püreesid. Kui kasutad magusat püreed, siis vähenda retseptis oleva suhkru kogust. Ühe muna asendamiseks võta 4 sl püreed. Lisa taignale ka veidi küpsetuspulbrit.
Heaks sideaineks küpsetistes on ka aquafaba ehk konserveeritud kikerherneste vedelik. 3 sl aquafabat = 1 muna. Kui oled aga maiasmokk ja sul jätkub kannatlikkust aquafaba vahustamisel, saad sellest valmistada beseed. Selleks tuleb aquafaba koos peene suhkruga vahustada munavalge sarnaseks vahuks.
Selline lihtne segu nagu 1 tl taimeõli, 2 sl vett ja 2 tl küpsetuspulbrit omavahel segatuna võib asendada ühte muna küpsistes või lameleibades.
Suure valiku munavabade küpsetiste retsepte leiad Vabalt Maitsev retseptivihikutest, mille sisukordadega saad tutvuda siin: KRÕBEDAD KÜPSETISED, MAGUSAD KÜPSETISED ja LEIVA ASEMEL.
VEEL ILMA MUNATA TOITE
Magustoitudes nagu vanillikaste, pudingid jm. mis vajavad paksendamist, on suurepärased munaasendajad arrowroot- või kartulitärklis. Ühe muna asendamiseks sega 2 sl tärklist 3 sl veega. Sama eesmärki teenib ka agar-agari pulber segades ja vahustades 1 sl pulbrit 1 sl veega.
Taimse omleti või quiche tegemiseks sobib ideaalselt kikerherne jahu. Selleks on vaja segada 1 osa kikerhernejahu 1,5- 2 osa veega. Kui lisad segule musta soola, saad munale iseloomuliku lõhna ja maitse.
Vormiroogi ja taimseid kotlette aitavad hästi koos hoida nii kikerherne jahu kui selle vedelik. Samuti päevalilleseemne- ja pähklijahud.
Taimse majoneesi asendamiseks sobib suurepäraselt indiapähkli koor, millele on lisatud sinepipulbrit ja musta soola. Selle retsepti leiad retseptivihikust LIHTSAD LISANDID.
Nende nutikate lahendustega ei jää enda lemmiktoidud tegemata.
Tekstuur võib olla küll veidi erinev, aga maitse võib meeldivalt üllatada.